Växtbelysning

posted in: Okategoriserade | 0

Nu är det hög tid för oss att köpa mer växtbelysning. Vi har ett hopkok av diverse mindre men nä, nu får vi ta tag i detta lite bättre. Förra året sådde vi ganska sent (mars, april) så då räckte lite extra kontorslampor bra, men nu ska vi satsa tidigare och med bättre ljus.

Vilken växtbelysning bör man välja då? Ja… det är frågan!

Det jag har klurat ut är i alla fall när jag googlat och sökt är att det helst ska vara låg watt (för elförbrukningens skull, och kanske värmen?) men att lumen ska vara hög och då minst 1000 lumen.

En helt vanlig lysrörsarmatur på 2×35 watt (bygghandeln) räcker för att växter ska trivas. Ä r den klassad som “IP 65” så går det även att ha den i ett växthus. Ingen aning om vad det betyder men men!

Watt verkar ha minskat i betydelse då LED-armaturer är så vanligt nu och det mäts lumen. Och lumen gör man om till lux när man mäter ljusstyrkan som lampan ger ifrån sig. När jag mäter så ser jag att den här armaturen ger ifrån sig 2 226 lux och det är väldigt bra.

Led avger mindre värme vilket är bra för växten. Det drar också mindre el än vanliga lysrör.

Har du växterna i garaget funkar en byggarbetslampa. Placera den 10-15 cm från odlingen.

15 W motsvarar ungefär 90 lm
25 W motsvarar ungefär 200 lm
40 W motsvarar ungefär 450 lm
60 W motsvarar ungefär 800 lm
75 W motsvarar ungefär 1 000 lm (absolut lägst för växter)
120 W motsvarar ungefär 2 000 lumen

När jag läst olika experter så verkar det som du inte alls behöver särskild växtbelysning utan kan välja lysrör från Biltema, Jula osv. vi får se vad det slutar på. Det är ju lampor vi har tänkt att använda i många år och då är ju en del från t.ex. Nelson liiiiite snyggare… vi har vår sådd i vardagsrummet och är det något som kan bli NÅGOT lite snyggare så gör det ju inget. Skulle vi ha det i garaget spelar det ju mindre roll faktiskt.

Färg på ljuset

Vitt ljus är bäst för växter. Kallvitt eller varmvitt, vilket som.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *