Vi tycker inte att squash smakar så mycket och det är lite tveksamt om vi borde odla. Det är samtidigt bra fyllning i snålröran som vi gör mycket av och bara man får fart på pollineringen så blir skörden ganska stor.

Squash, Zucchini, Corgette, Marrow… kärt barn har många namn! Pumpa odlas på liknande sätt.

Tänk på innan

Squash vill ha det varmt och soligt med mullrik och väldränerad jord som gärna får innehålla både kompost och lite vedaska. Gärna ha en spaljé.

Behöver humlor och bin. I växthus måste du själv pollinera med pensel på han- och honblommor. Sommarsquash behöver oftast inte pollineras manuellt. Mina ruttnade i pallkrage innan de mognade klart. När jag sedan började gallra bort massor blad så kom pollinerarna åt bättre och då blev det frukter.

Så, förodla

2 frön i varje kruka. Låt stå varmt, de är känsliga för kylig jord. Om fröna läggs i blöt jord som dessutom är kall, händer det lätt att fröna ruttnar. Normalt sett gror de på bara några dagar och om inte fröet väckts till liv under den tiden kan det bero på att förhållandena varit fel. Använd gärna värmematta!

Utplantera (avstånd, temperatur, friland, växthus)

Först ställs de i varmt men skuggig läge några timmar om dagen. Sedan lite mer soligt läge en tid, innan de exponeras för solljus och väder och vind på sin kommande växtplats. Bladen kan lätt få brännskador annars och då verkar liksom växtkraften avta en tid innan den hämtat lust att växa vidare.

Det är smarta att inte förodla pumpor (för tidigt). De blir otympliga att bära ut och in för härdning.

På friland planteras de med 70 centimeters avstånd.

Odlar man i kruka behöver volymen vara minst 10 liter, men för att få en bra skörd bör man satsa på betydligt större. En stor hink med hål eller en plastad lövkorg blir utmärkt.

Täck med gräsklipp.

Vattna, gödning

Mycket näring! Gödsla var 3:e vecka. Krukodlade oftare. Nässelvatten är perfekt. Gräsklipp. Om vi gödslar mycket så blir vi rikligt belönade.

Underhåll

Rensa bort blad så pollinerarna kommer åt.

Skörda

Använd kniv vid skörd, då skadas inte plantorna.

Blommorna är en delikatess! Fyll med god röra och stek dem. Eftersom hanblommor inte får frukter så är det är smartast att använda dessa.

Skörda sommarsquashen innan de vuxit sig för stora. Då är fruktköttet mjukt och inga frön har hunnit utvecklas. Godast är de som primörer, ca 10-15 cm långa.

Även vintersquash och pumpor kan skördas unga men de utpräglade vintersorterna, som myskpumpor och jättepumpor, får mycket smakrikare fruktkött om de får växa till full storlek och sedan mogna i solen. Skörda de sena sorterna när skaftet börjar hårdna och skalet skiftar i färg.

Verkar som de kan ligga och lagras i rumsvärme 2-3 månader om de inte är skadade.

Förvara

Squash ska förvaras svalt och klarar sig i kylskåp ett par veckor. Det går också bra att frysa in den grovt riven eller mosad. Man kan också skära den i 3-4mm skivor och styckfrysa på en plåt med smörpapper och sedan lägga i påse eller låda för att kunna plocka lite då och då. Det är en bra bas till grytor och soppor.

Vintersquash och pumpor går att bevara långt fram på vintern om man förvarar dem luftigt och torrt. Viktigt är att skaftet har börjat torka innan de skördas och att de hanteras försiktigt, som ägg. Tryckskador kan ge mögel.

Squash med goda lagringsegenskaper heter ofta vintersquash.

Recept

Banana Squash 

Från Sara Bäckmo:
Squashbiffar med färsk squash
Långpannebröd med squash
Squashdip med ugnsbakad paprika och chili

Spara frön/skott

Det verkar som det går att ta frön från squash, gurka, pumpa osv. även om många är rädda för korspollinering. Det är teoretiskt möjligt men inte vanligt enligt denna blogg.

Print Friendly, PDF & Email