Det mesta av min kål blev drabbad av kållarv och tvestjärtar 2020. Nästa säsong ska jag prova att ha kålen under nät, vilket verkar funka för de allra flesta. Men jag garderar med att samodla m ed dill, timjan och salvia. Det är tydligen doftande örter som kållarven inte gillar. En del sprayar med Turex också. Det består av en bakterie som dödar larverna men är ofarligt i övrigt.

Tvestjärtarna har jag kvar att klura på (ev. använda Kiselgur).

Tänk på innan

Trivs med: Betor, bönor, dill, gullris, gurka, kamomill, lök, mangold, rabarber, rädisa, rättika, rödbeta, salvia, selleri, spenat, stångbönor, tomater, ärtor, aromatiska örter, ringblommor.

Trivs inte med: Jordgubbar, kålväxter, potatis, purjo, vitlök

Så, förodla

x

Omskolning

x

Utplantera (avstånd, temperatur)

x

Växthus

x

Vattna

x

Gödning

x

Underhåll

x

Skörda

x

Förvara

Repa grönkålen (= ta bort de tjocka nerverna), förväll, krama ur vätska, frys som små bollar eller som de är.  En del sköljer inte – för att behålla krispigheten.

Kål klarar kyla och frost så det går att skörda färskt hela vintern

Recept

x

 

Tänkvärt tips från Sara Bäckmo: Byt växtplats på nedan varje år. Baljväxter för att de ökar kvävehalten, de andra för att minska smittor.

  • Baljväxter
  • Kålväxter
  • Potatis
  • Morötter
  • Gurkor
Print Friendly, PDF & Email