Pressgurka

Originalrecept här

  • 1 färsk gurka
  • 3 krm salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad persilja
Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
Gör en lag av ättiksprit, vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig.
Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.

 

Inlagd gurka med senapsfrön

Originalrecept här

1 kg gurka
1 dl ättikssprit (12 %)
2 dl socker
3 dl vatten
1 gul lök
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
2 msk senapsfrön

Skölj och skiva gurkan så tunt du kan.

Skala, halvera och strimla löken längs med fibrerna. Lägg i en kastrull.

Tillsätt senapsfrön, ättikssprit, socker, vatten, kryddpeppar, vitpeppar och lagerblad.

Koka upp lagen och rör så att sockret löser sig.

Varva lagen med löken tillsammans med senapsfrön och den skivade gurkan i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Fyll på med varm lag så att det täcker.

Låt svalna samt låt sedan stå i kylen minst ett dygn innan servering så att den får god smak.

Inlagd gurka med senapsfrö håller sig flera månader oöppnad i kylen.

Fler recept och husmorstips.

 

Print Friendly, PDF & Email