Hur bönor, ärtor odlas skiljer sig lite från vilken sort det är.

De allra mest lättodlade verkar vara låga sorter som skördas färska, tex brytbönor (gröna, “haricots verts”) och vaxbönor (gula). De sås direkt på odlingsplatsen och växer snabbt. Det finns också höga brytbönor/vaxbönor/skärbönor. De tar längre tid på sig och kan behöva försås. De behöver ordentligt med stöd men ger högre skörd. Bönor för torkning (där man bara äter själva bönan) behöver också lång tid på sig.

Frön: Låt ärtor/bönor sitta länge på stängeln tills skidorna börjar torka och skrumpna lite. Markera gärna så ingen skördar av misstag. Plocka ur ärtorna och torka inomhus. Viktigt att de förvaras torrt.

 

Lokförare Bergfälts Jätteärt

20 cm långa baljor, 6-8 ärtor i varje. Söt och mild med köttiga baljor.

Förodla så de kommer upp lite inomhus/tunnel, så inte fåglarna tar dom (eller täck med duk).

Kan sås direkt på friland när jorden reder sig. Vattna jorden före sådd och håll fuktigt under grotiden. Täck gärna med fiberduk. Stödjes vid behov. Bäst i varmt växtläge på lucker jord. Kan sås i omgångar fram till midsommar.

Blir 2-300 cm. Skörda dagligen under några veckor, så kommer det nya (juli-september). Så därför med några veckors mellanrum.

Ät direkt, koka eller frys in.

Frön: Gråblå med tendens till mörkare prickar och litet skrynkliga och platta.

Historiken kring jätteärten finns här.

 

Tänkvärt tips från Sara Bäckmo: Byt växtplats på nedan varje år. Baljväxter för att de ökar kvävehalten, de andra för att minska smittor.

  • Baljväxter
  • Kålväxter
  • Potatis
  • Morötter
  • Gurkor

 

Print Friendly, PDF & Email