Vi har tidigare inte varit så intresserade av aubergine men så upptäckte vi en fantastisk auberginegratäng hos “Mat med Sofie”. Den är inte bara supergod utan vegetarisk men smakar ändå “mycket mat”. Vill man äta lågfettmat/viktväktarmat så är den dessutom helt perfekt. 

2021 ska vi prova att odla aubergine själva och metoden ska tydligen vara ungefär som tomat.  

Tänk på innan (läge, zon, pollinering, trivs med och inte med m.m.)

Växthus eller skyddat läge. Gillar varmt.

Så, förodla

Så frön inomhus i januari-mars.

Så med cirka 1 cm mellanrum, och 0,5 cm djupt. Blomjord först, sedan såjord. Använd gärna värmematta. Fröna gror långsamt och ojämnt.

Omskolning

Efter några karaktärsblad (andra bladparet): plantera om i 10 cm x 10 cm krukor, med planteringsjord endast. Använd växtlampa från nu, ca 10 timmer per dag.

Skola om vid behov.

Vid 30 cm: toppa plantorna så det blir en förgrenad planta.

Utplantera (avstånd, temperatur, friland, växthus)

När frostrisken är över: stora krukor eller pallkragar. 50 cm mellanrum. Använd fiberduk ovanpå, i två veckor, så de härdas. Bind upp plantan vartefter – kan räcka med pinnar som stöd.

Vattna, gödning

Gödsla extra vid fruktsättning och framåt.

Underhåll

Kan funka utan manuell pollinering, men finns möjlighet pollinera löpande själv.

Skörda

Skörda när den är svartviolett, glänsande – det kommer fler frukter! Låter man dem sitta kvar för länge blir smaken träig. Använd gärna sax och handskar.

Förvara

?

Recept

Vitlök, cayennepeppar och spiskummin passar bra till aubergine. Prova att mixa och gör libanesisk mezen baba ganoush.

Spara frön/skott

Vad jag förstår så ska det var 50 m mellan olika sorter, om man ska spara frön från auberginer. Jag vill ha olika sorter så det blir att köp på påse istället.

Print Friendly, PDF & Email